NOVATORIŠKA UZTURA BAGĀTINĀTĀJA IZSTRĀDE, KURAS MĒRĶIS IR NOVĒRST AR VECUMU SAISTĪTU VĀJUMU UN NEPIETIEKAMU UZTURU GADOS VECĀKIEM CILVĒKIEM

AB „Kelmės pieninė” kopā ar partneri “Lietuvas veselības zinātņu universitāte” īstenoja projektu „Inovatīva uztura bagātinātāja gados vecākiem cilvēkiem vecuma vājuma sindroma un nepietiekama uztura novēršanai izstrāde”. Projekta budžets – 854 293,64 eiro, Eiropas Savienības investīciju apjoms – 446 663,15 eiro. Projekts īstenots no 08.07.2020. līdz 08.07.2023.

Projekts tika īstenots saskaņā ar 2014.–2020. gadu Eiropas Savienības fondu investīciju darbības programmas 1. prioritātes „Zinātnisko pētījumu, eksperimentālās attīstības un inovāciju veicināšana” īstenošanas pasākumu Nr. 01.2.1-LVPA-K-856 „Eksperiments”. Projektu finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Projekta mērķis ir attīstīt pētniecības un attīstības inovāciju infrastruktūru, lai radītu inovatīvu uztura bagātinātāju maketu prototipu gados vecākiem cilvēkiem vecuma vājuma sindroma un nepietiekama uztura novēršanai. Preliminārais uztura bagātinātāja nosaukums „SENESCENTIS” latīņu valodā nozīmē „novecošanās”.

Darbības:

  1. Pētniecības un attīstības inovāciju infrastruktūras attīstība.
  2. Pētniecības un attīstības darbību organizēšana, lai radītu inovatīvu produktu.
 

Rezultāti:

  1. Atjaunota pētniecības un attīstības inovāciju infrastruktūrai paredzētā ēka.
  2. Iegādātas pētniecības un attīstības inovāciju infrastruktūrai paredzētās iekārtas.
  3. Izveidots inovatīvs uztura bagātinātāja modelis.
  4. Izstrādāts inovatīvs uztura bagātinātāja prototips.
 
 

Koncepcijas unikalitāte balstās uz šādām īpašībām:

  1. Uztura bagātinātājs ir paredzēts plašam patērētāju lokam, īpaši paredzēts tiem, kas vecāki par 51 gadu. Šis uztura bagātinātājs būs piemērots cilvēkiem ar vai bez rīšanas traucējumiem, to var sajaukt ar dažādiem šķidrumiem dažādos daudzumos.
  2. Topošā maisījuma sastāvs būs bagātīgi piesātināts ar vitamīniem un mikroelementiem.
  3. Pašreizējā uztura bagātinātāja pulvera sastāvā tiek izmantotas sūkalu olbaltumvielas, savukārt iepriekšējo projektu produktiem tika izmantots proteīns no zirņiem, olām un piena.
  4. Lepriekš izstrādātajiem uztura bagātinātājiem nebija pulvera konsistences – pulvera konsistenci ir ērtāk transportēt, produkta glabāšanas laiks ir ilgāks, tos var sajaukt ar vēlamajiem šķidrumiem, produkta cena ir zemāka. Veiksmīgai projekta īstenošanai tika izveidota sadarbība ar projekta partneri “Lietuvas veselības zinātņu universitāti”. AB „Kelmės pieninė” pēc projekta izveidos un uzturēs 1 pētnieka darba vietu un veiks aktīvu eksperimentālo attīstību, nodrošinot šī projekta nepārtrauktību, demonstrējot prototipu, veicot inovatīvā uztura bagātinātāja „SENESCENTIS” gala izvērtējumu.
 

Projekta gaita:

  1. 2020. gada jūlijs – decembris tika organizētas darba tikšanās ar “Lietuvas veselības zinātņu universitātes” projekta īstenošanas komandu, kuru laikā tika sadalīti darba uzdevumi un noteiktas atbildības robežas. Tika uzsākta koncepcijas apstiprināšanas zinātnisko pētījumu veikšanai.
  2. 2021. gada janvāris – marts tika organizētas pētniecības un attīstības aktivitātes inovatīva produkta radīšanai. Tika īstenotas pētniecības un attīstības darbības, pārejot no TPL2 līmeņa uz TPL3 līmeni. Mērķis – apstiprināt izstrādājamā inovatīvā produkta-uztura bagātinātāja koncepciju. Tika veikti primārie zinātniskie pētījumi, zinātniskās literatūras analīze, jaunu zināšanu apguve. Ir uzsākts darbs pie modeļa izveides.
  3. 2021. gada aprīlis – jūnijs sasniegumi: sniegts izvērsts saraksts, kurā uzskaitītas maketa starpelementu tehnoloģiskās attīstības kvalitātes modeļa elementu metodoloģiskās īpašības; sniegti teorētiski TMT pierādījumi; sniegti eksperimentāli TMT pierādījumi. Ir uzsākts darbs pie maketa izveides. Turpinās darbs pie maketa izveides.
  4. 2021. gada jūlijs – septembris sasniegumi: veikti un apkopoti pētījumu rezultāti par produkta glabāšanu atvērtā iepakojumā; pārskats par to, kā sagatavotajā papildu dzērienā samazinās vitamīnu un minerālvielu pēcgarša; izstrādāta laboratorisko pētījumu metodoloģiju adaptācija; liela uzmanība pievērsta kvalitātes un pārtikas drošības sistēmas (HACCP) ieviešanai un uzturēšanai.
  5. 2021. gada oktobris – decembris sasniegumi: pārbaudītas testa partijas (sūkalu olbaltumvielu koncentrāta dzēriena pulveris ar vitamīniem un minerālvielām; zemeņu garšas sūkalu olbaltumvielu koncentrāta dzēriena pulveris ar vitamīniem un minerālvielām, saldinātājs pēc 6 mēn. uzglabāšanas dažādos uzglabāšanas apstākļos: salīdzināti iegūtie rezultāti ar rezultātiem, kas iegūti ražošanas sākumā un pēc 3 mēn.; veikta 19.05.2021. ražotā uztura bagātinātāja paraugu sensorā analīze); veikti mikrobioloģiskie testi.
  6. 2021. gada oktobris – decembris sasniegumi: veikti laboratoriskie testi un sensorā novērtēšana testa uztura bagātinātāju partijām 19.05.2021. (sūkalu olbaltumvielu koncentrāta dzēriena pulveris ar vitamīniem un minerālvielām; zemeņu garšas sūkalu olbaltumvielu koncentrāta pulveris ar vitamīniem un minerālvielām, saldinātāju uzglabāšana dažādos uzglabāšanas apstākļos: salīdzināti iegūtie rezultāti ar rezultātiem, kas iegūti ražošanas sākumā, pēc 3 un 6 mēn.; veikti mikrobioloģiskie testi.
  7. 2022. gada janvāris – marts turpinās darbs pie maketa izstrādes; veikta datu analīze par periodu no projekta sākuma, papildinot to ar attiecīgiem pētījumiem un aktivitātēm, kas tika veiktas 2022. g. 01. – 03. mēn. periodā.
  8. 2022. gada aprīlis – jūnijs sasniegumi: starpposma ziņojumi par zinātnisko pētniecību un eksperimentālo izstrādi tika veiksmīgi novērtēti pēc ekspertu analīzes, koncentrējoties uz 100 no plānoto 200 dalībnieku rezultātiem.
  9. 2022. gada jūlijs – septembris turpinās iesāktā modeļa izveides un uzlabošanas aktivitātes.
  10. 2023. gada janvāris – marts sasniegumi: plaši eksperimentālās izstrādes pētījumi, kas ietver mērķtiecīgus biofarmaceitiskos un klīniskos testus. Tiek uzlabots inovatīvā uztura bagātinātāja modelis. Veikta „Sūkalu olbaltumvielu koncentrāta dzēriena pulveru ar vitamīniem un minerālvielām” laboratorisko izmeklējumu rezultātu novērtēšana pēc 18 mēnešu uzglabāšanas.
  11. 2023. gada aprīlis-jūnijs sasniegumi: izstrādāts inovatīvs produkts, kas paredzēts gados vecākiem cilvēkiem vecuma vājuma sindroma un nepietiekama uztura novēršanai. Zinātniskie pētījumi bija vērsti uz inovatīva uztura bagātinātāja modeļa un prototipa izveidi, tā funkcionalitātes tehnoloģiju izveidi, pamatojoties uz zinātniski klīniskiem pētījumiem.
SŪTĪT CV

Pievienojiet savu CV